Fototips

2012-04-25 / 21:09:52Publicerat i Mitt fotogalleri - övrigt & kreativt

Jag fick en önskan om att ge fototips på min personliga blogg (klicka här för att komma till den) så jag tänkte att jag kunde rada upp några här!


DU SOM FOTOGRAF

 • Inse att DU avgör hur bilden blir och INTE kameran. Något som är väldigt vanligt bland många är att de tror att endast kameran avgör hur bilderna blir. Det är helt fel! Självklart kan dina bilder bli bättre med en bättre kamera, men är du inte duktig som fotograf kommer inte ens världens bästa kamera kunna hjälpa dig.
 • Låt dig inspireras och utmana dig själv. När du får syn på otroligt snygga bilder som någon annan har fotograferat, tänk då inte "åh, jag önskar att jag också kunde fotografera sådär". Inspireras istället! Varför är bilden så bra? Kan den hjälpa dig med kreativiteten? Kanske kan du försöka återskapa något liknande?
 • Lär dig reglerna, våga sedan att bryta mot dem. Det finns många grundregler man bör lära sig innan man ger sig ut i fotovärlden. Bli dock inte alldeles för skrämd av alla dessa regler. När du har lärt dig dem så använd din kreativitet och våga bryta mot dem. Ibland blir det riktigt bra!


PORTRÄTT/MODELLFOTOGRAFERING

 • Se till att ögonen är skarpa. Något som är lätt hänt är att skärpan hamnar på näsan istället för ögonen. Försök att undvika detta. Det är ögonen man vill dras till och inte näsan!
 • Passa på i pauserna. När du är ute och fotograferar en annan människa kan han/hon vilja fixa till håret eller något liknande då och då. Vänta inte på att modellen ska bli klar. Passa istället på att fånga några härliga spontana porträtt som fångar modellens karaktär!
 • Använd dig av en reflexskärm. Har du ingen reflexskärm? Köp en! Ett annat alternativ är att göra en egen (täck en bricka med foliepapper), men det fungerar inte lika bra. En reflexskärm jämnar t.ex. ut skuggor och ger ett fint blänk i ögonen.
 • Gå nära. Testa att gå nära om modellen känner sig bekväm. Det ger personliga och oftast väldigt fina bilder.DJUR

 • Ha tålamod. Djur sitter inte alltid och poserar som en människa kan göra. Ha därför tålamod och vänta in bilden du vill fotografera.
 • Böj dig ner eller lägg dig på marken. Ofta blir djurbilder bättre då de är fotograferade efter djurets perspektiv. Om du då t.ex. lägger dig ner på marken och kommer i djurets höjd blir bilden genast bättre, för det mesta iallafall. Tyvärr hinner man inte alltid med det!ÖVRIGT

 • Ingen bild är mindre viktig. Vad du än fotograferar, allt från en blomma till ett hus, glöm inte bort att tänka. Var lika seriös med varje bild. Tänk på ljussättningen, kompositionen och så vidare...
 • Ta en liten fotorunda. Att planera fungerar, men låt inte planerandet ta över helt och hållet. Ta en spontan fotorunda utan några som helst planer på vad du ska fotografera och låt kreativiteten flöda längs vägen.


  Nu har jag delat med mig av några tips! Är det något mer du undrar över? Kommentera!
Skrivet av minabrun - photography

superbra tips! :D

2012-04-2522:57:40 | http://miinabrun.blogg.se/
Skrivet av Emma

Fin blogg! Kika gärna in hos mig med och släng gärna in en kommentar om du har lust med det. Följa varandra via bloglovin? :D

2012-05-0215:14:33 | http://emmawidahl.blogg.se/
Skrivet av Bojan

Jättebra tips! Kul att du skrev det där med att man blir inte bättre fotograf för att man har en bra kamera, det gäller ju även allt! Man är inte bättre gitarrist om man har bästa gitarren! Det är något jag kan störa mig på andra människor när de tror att de är bättre för det men som sagt det är ju inte det som är det viktiga! ;) Tack för tipsen! Kram

2012-05-0509:05:23 | http://bojans.devote.se
Skrivet av E L I N - a photo story

Bra tips!JO, Jag har precis startat en frågestund på min blogg, kika gärna in och ställ några frågor om du vill! :)

http://aphotostory.blogg.se/2012/may/fragestund.html#commentKRAM

2012-05-0922:09:59
Skrivet av Malin

Jäkligt bra tips :)

2012-05-1217:16:23 | http://goleft.webblogg.se/


Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: